Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Rick Riordan, maar dan anders!

Marloes 15 januari 2019 Auteur

‘Heb je ooit een boek gelezen en gedacht: wauw, ik wilde dat ík dat had geschreven?! Voor mij is Aru Shah en het einde van de tijd zo’n boek.’ Schrijver Rick Riordan is helder: Roshani Chokshi’s roman sluit aan bij zijn boeken, maar is toch anders, zo niet beter. Hij geeft Chokshi een bijzonder mooi podium: ‘Hoeveel mythes je ook al kent, ik durf er een pakje Twizzlers om te verwedden dat je nieuwe dingen gaat leren.’    

Niets is minder waar. Hoewel de roman van Chokshi qua opbouw en thematiek lijkt op Riordans halfgodboeken, is de insteek compleet anders. Chokshi bespreekt een geheel andere mythologie, de hindoemythologie, en zet een bijzonder spannend eerste deel van een veelbelovende reeks neer.    

Aru woont met haar moeder in het Museum van Oude Indiase Kunst en Cultuur. Op een dag komen drie klasgenoten – Poppy, Burton en Ariëlle – langs. Ze treiteren Aru al tijden en zijn op zoek naar nieuw pestmateriaal. Aru heeft, om zich te verdedigen, verteld dat ze een bijzondere ‘vervloekte’ lamp heeft. Het drietal komt langs om dit te aanschouwen. Aru steekt, tegen de nadrukkelijke boodschap van haar moeder in, de lamp aan en vanaf dat moment staat de wereld op zijn kop: alles in de omgeving van Aru is bevroren en duif Subala (Boe) verschijnt. Hij vertelt Aru dat ze een halfgod (Pandava) is en dat ze op queeste moet: de Slaper is ontsnapt en binnen negen dagen moet Aru de wereld redden. Wint de Slaper, dan zal alles en iedereen bevriezen: ‘De bevrorenen lijden nu niet (…) Maar dat zullen ze wel doen als de Slaper niet voor nieuwemaan wordt gestopt.’ Ze krijgt hulp van een zus (een andere halfgod); Mini. Samen met Boe gaan ze de strijd tegen het kwaad aan.                                                     

Aru Shah en het einde van de tijd bevat talloze ingrediënten om het verhaal te laten slagen. Chokshi combineert een directe en humoristische verteltrant met een verhaal vol actie. Ze neemt je mee naar een voor menigeen compleet nieuwe wereld – de wereld van de hindoemythen – en weet deze wereld zó te beschrijven dat je je snel thuis voelt. Het verhaaltempo ligt hoog, maar niet te hoog, waardoor alles goed te volgen blijft.    

Door gebruik te maken van een klassieke queeste opent Chokshi voor zichzelf een wereld vol bekende paden. Dit brengt als risico met zich mee dat het verhaal voorspelbaar wordt. Op meerdere momenten lijkt dit ook even het geval. De tegenvallers waar Aru mee te maken krijgt, zijn niet geheel onverwacht en de ontwikkelingen rondom de halfgoden en opdrachten die volbracht moeten worden komen ook niet geheel uit de lucht vallen. Toch zorgt deze mate van voorspelbaarheid nergens voor ergernis. Het geeft je de kans volledig op te gaan in de toch al nieuwe mythische wereld vol magie, geweld, goden en pratende dieren.    

Tot slot scoort Chokshi punten met de personages. Vooral de zeer goed beschreven duif Boe, die doet denken aan Zazu uit The Lion King, is aandoenlijk, humoristisch en irritant tegelijkertijd en vervult daarmee een dankbare rol als ‘omlaaggevallen’ wachter van de Hemel. Aru en Mini vullen elkaar aan en vormen tegenpolen, maar zijn bovendien uiterst herkenbaar voor menig puber. Ze halen alledaagse onderwerpen aan, leven in de wereld van nu (met Divergent en Oreo-koekjes).    

Aru’s verhaal scoort punten. De combinatie spanning, humor, actie, mythologie en realiteit lijkt te werken. Riordan bewees het eerder met zijn talloze romans en ook nu laat Chokshi zien dat het kan. Mythologie is niet stoffig. Aru Shah en het einde van de tijd is veelbelovend. Binnen de mythes van de hindoes liggen kansen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marloes

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur